11.07 - Not So Scary – parę słów o surowcach.

Untitled design-8
Jak wiecie świat piwa rzemieślniczego ciągle się zmienia, muszą się więc zmieniać także browary warzące takie piwa. Dlatego postanowiliśmy zmodyfikować nasze podejście do przygotowywania receptur i warzenia piwa. Not So Scary jest przykładem tych zmian i zarazem pierwszym piwem z dłuższej serii.

Przejdźmy więc do rzeczy, kilka słów o surowcach:

Słód Golden Promise ze słodowni Simpsons – to prawdziwa legenda w słodowym światku. Powstaje w słodowni Smpsons, która może pochwalić się ponad 150 letnia tradycją i wciąż pozostaje firmą rodzinną. Golden Promise jest produkowany wyłącznie z tradycyjnych odmian jęczmienia, metodą klepiskową. Niezwykle zbalansowany i stabilny, został przygotowany specjalnie dla piw górnej fermentacji. Ze względu na przyjemną słodycz szczególnie współgra z piwami mocno chmielonymi. Golden Promise jest podstawowym słodem dla wielu amerykańskich IPA ale również kilku wybornych whisky. Od dzisiaj będzie słodem wykorzystywanym przez AleBrowar.

Chmiel Mosaic BBC Pure Pellet- kolejna nowinka w naszej warzelni. BBC to nic innego jak Boston Beer Company, czyli jeden z najstarszych i największych browarów rzemieślniczych w USA, który brał udział w opracowaniu tego produktu. BBC to także nowy rodzaj granulatu chmielowego, przygotowany specjalną metodą wymrażania i przesiewu drobniejszych fragmentów szyszek. W skrócie chodzi o to żeby przygotować chmiel, który będzie dawał bardziej intensywny smak i aromat. Kolejną rzeczą jest to żeby zawiesina chmielowa utrzymywała się w piwie zamiast opadać, co świetnie współgra z naszym pomysłem na New England IPA.

Drożdże The Yeast Bay Vermont Ale – nie po raz pierwszy używamy płynnych drożdży, te są jednak wyjątkowe w związku z legendą jaką obrosły. Zostały wyizolowane z rzemieślniczych double IPA warzonych w północno wschodniej części USA, legendy mówią że w samym The Alchemist. Ich profil i zadanie jest proste, wyprodukować tyle owocowych estrów ile się tylko da. Mamy nadzieje że dzięki nim nasze New England IPA będzie smakować jak przecier owocowy.

To wszystko jeśli chodzi o surowce użyte w Not So Scary New England IPA. Nie są to jednak koniec nowinki jakie mamy Wam do przekazania, ale o tym już niebawem.

powrót

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *